Woensdag

12 juni 2024 - Gdansk, Polen

Vandaag een dagje : Gedansk”. Vanmorgen al vroeg bij de RBB zodat we de stad konden bezoeken. We konden nog niet in de kamer ivm de schoonmaak. Er was wel een ruimte om onze bagage te stallen . Zonder bagage is het wel lekker  licht fietsen . Met de fiets de binnenstad in en daar de fiets gestald . Mooie stad met veel historische gebouwen . Met name de huizen in de hoofdstraat . Zij hebben Hollandse uitstraling . Absoluut erg mooi. Ieder huis heeft z’n eigen buitenkant . Zie foto’s . Lijken allemaal wat op grachten panden. Was erg druk in de binnenstad. uitjes door scholen waardoor er veel kinderen in de stad waren . Zij hadden opdrachten gekregen en verder wat verveeld luisteren naar de uitleg over een bepaald gebouw. wat groepen met Duitse toeristen maar hoofdzakelijk Poolse toeristen  .  souvenirs winkels met aardewerk en winkeltjes/ stalletjes met sieraden waarin barnsteen verwerkt is .
Ongeveer 30 jaar geleden zijn wij voor het eerst met rineke haar ouders in Gedansk (Danzig) geweest . Inmiddels is er veel veranderd . Historische gebouwen zijn gerenoveerd daar het in de tweede wereld oorlog gebombardeerd is . Veel is niet meer in de oorspronkelijke staat maar gerenoveerd . . Bepaalde dingen kunnen wij ons nog herinneren met name de Sint Mary’s kerk  met de astrologische klok .Goede herinneringen.
Het weer blijft onstabiel. Koude wind en regelmatig regen . Laatste dagen dan ook in een RBB geweest de kamers zijn over het algemeen netjes, er is altijd een keuken bij en vaak een wasmachine!  Zeker de beheerders zijn erg vriendelijk Zo kregen we vandaag een haspel te leen om de fiets te kunnen opladen Verder zijn veel huizen gerenoveerd e kan je rustig spreken van een welvarend land . Het wagenpark is hetzelfde als in Nederland. , al zijn er veel minder elektrische auto’s .

1. Andre:
    12 juni 2024
    Gezellig verhaal en mooie foto’s! We duimen voor mooier weer voor jullie! Hartelijke groet.
  2. Olaf Haasnoot:
    13 juni 2024
    Was Gdansk niet de stad waar het woord solidarinosk werd geïntroduceerd. Waar de beroemde Lech Walesa van vakbondsleider later premier werd.? Een stad met mooie huizen en een fabrieks stad, waar mensen hun rechten opeisen.
    Indrukwekkend daar te zijn.
    Ik ga zondag voor het eerst weer voor. Spannend en mooi. Hoe was de kennismaking met een stad 30 jaar geleden en nu? Verleden en toekomst raken elkaar. Jullie gaan zonder kinderen op de fiets ipv met de auto, maar hebben gelukkig veel gezonde kinderen en kleinkinderen gekregen. Wat mooi dat het verleden van Gdansk in die huizen aanwezig is en hoe het volgende geslacht verder Gdansk op kan bouwen.
    Wat heerlijk, dat jullie naar een RBB kunnen . Wij dragen hier herinneringen aan het kopen van Barnsteen. Staat vaak goed met zilveren ketting.
    Wij weten, dat ook in Nederland de verkoop van EV ' s stagneert. Dus Polen is niet het enige land daarin.
    Aanstaande zondag is de voetbal wedstrijd tussen Nederland en Polen. Even de goede kleur t shirt aan?
    Veel plezier en succes met het weer.
  3. Rineke en Theo Haasnoot:
    Succes Olaf aanstaande zondag 👍
  4. Ellen:
    13 juni 2024
    Hoy R en T Leuk dat jullie nu toch wat meer steden bezoeken Ja Gdanks is een mooie stad Vroegerbvoir de oorlog schijnt het een zeer rijke welgestelde stad te zijn geweest Maar na de wederopbouw veel moderne al is het gelukkig nog niet AmerikaansJe zult in deze landen en steden nog veel van deze kerken en kloosters tegenkomen Fijn dat jullie steeds goede kamers vinden vooral nu hetbweer niet zo best is. niet is de temp ook lager dan het zou moeten zijn Nog veel fiets en kijk plezier Blijf genietenGroetjes