Donderdag 4 juni

4 juni 2026 - Belgrade, Servië

Afgelopen week 4 dagen in de buurt van de donau gefietst . Dit is de velo route 6 . Erg leuke route. Klein beetje heuvelachtig. Echter de harde wind maakt het wel wat zwaarder. Het ene dorpje na het andere dorpje. Er is veel te zien. Paard en wagen met gezin is geen uitzonderlijk beeld . De mensen doen hun boodschappen lopend of op een fiets . Auto’s zie je niet zo veel. Kost te veel geld. Ook hier zitten vele oude mensen op de bankjes voor hun huis . Het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. Staatspensioen is erg laag waardoor er armoede en eenzaamheid veel voorkomt . De jongere generatie trekt de dorpen uit en zoeken in grote steden naar woning en werk . Ieder dorp heeft wel een heel klein winkeltje . In de winkeltjes die bom vol staan , wordt heel veel zoetigheid aangeboden . Zero frisdrank is alleen cola . Bruin brood heb ik ook niet gezien . Kleine groente en fruit stalletjes langs de weg  met producten uit eigen tuin . Openbaar vervoer ontbreekt vaak. Kleine cafeetjes waar met name mannen lekker vroeg aan de bier zijn . Wat hebben wij het toch goed in Nederland. Dan realiseer je weer eens als je op je luxe ebike fiets door het dorp rijdt . Hoe dichter je weer bij de grens komt van Bulgarije hoe meer luxe auto’s er op de weg zijn . Mercedes , bmw , audi scheuren weer voorbij op de weg met hobbels  en kuilen . We rijden onderweg door een natuurgebied . Veel zangvogels , lepelaar , ral reiger, hop, en vogels die alleen Joke ( zij is een specialist ) herkent aan het geluid. Even in bulgarije geweest en nu zijn we in Servië . Heel grappig maar de klok is hier 1 uur vroeger . Kadootje ! We zijn nu in een schattig klein  studiootje. Wat moeilijk te vinden maar is toch weer gelukt . We werden verwelkomt met eigen gebakken cake met kersen en avonds bracht ze heerlijke servische soep

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Andre:
    4 juni 2026
    Weer een mooi verslag waaruit op te maken is dat jullie goed gaan! Ik ben net terug van een bergwandeling. Martijn had een halve dag vrij genomen en we hebben een pittige en mooie bergtocht gemaakt. Wij genieten; net als jullie, maar op een beetje andere manier.! Groet!
  2. Aaf:
    4 juni 2026
    Dan hebben wij het toch maar goed in regel Nederland.
  3. Joke van Valkenburg:
    4 juni 2026
    Jullie gaan lekker als ik het zo lees. Morgen zijn jullie alweer een maand aan het fietsen, heerlijk hoor.
    En altijd fijn om te beseffen dat wij het hier erg goed hebben.
    Trap nog even lekker die pedalen rond, dan komt er vast weer zo'n mooi verhaal.
  4. Ellen:
    5 juni 2026
    Hoy R en T Ffijn dat alles zo goed gaat. Het is jammer dat vele mensen niet beseffen hoe goed wij het hier hebben Wij zijn een verwend volk. De mensen moesten eens wat minder ontevredenen zijn en meer genieten van het leven. Ik had het heel sterk toen ik in India een zeer oud vrouwtje onder een tentzeiltje met een vuurtje in een groenteblikje in de stromende regen zag zitten Dat was haar hele bezit .Laren we allen genieten van het leven en de luxe .En die geschreven op de vroege morgen Ik ga nu maarveven op bezoek bij alleenstaande mensen in het verpleeghuis Ik wens jullie nog een heel fijne dag Geniet van de leuke route Bedankt voor het verslag Groetjes Ellen
  5. Marc en Nancy:
    5 juni 2026
    Wat heerlijk relativerend is het om de wereld op deze manier te verkennen zoals jullie doen. Kunnen wij ‘nuchtere’ Nederlands nog wel een puntje aan zuigen! Fijn dat het zo lekker gaat allemaal.
  6. Astrid en Jos:
    5 juni 2026
    Fijn dat het allemaal nu goed verloopt. Even geen reparaties aan de fiets zo te lezen😁. Leuk ook om al die vriendelijke mensen te ontmoeten. En ze zijn vrijgevig ondanks de armoede. Kunnen we hier nog wat van leren. Fiets ze!
  7. Tineke:
    5 juni 2026
    Wat klinkt het allemaal nog primitief in die dorpjes waar jullie doorheen rijden.
    Wel heel leuk.
    Leuk om dat allemaal te zien en te beleven.
    Net wat jullie zeggen wij hebben het heel goed in Nederland..
    Nog veel fiets plezier samen.
  8. Olaf Haasnoot:
    7 juni 2026
    Eenvoud als tegenover van meer en groter. Soms is een klooster aantrekkelijk om die een oud te proeven. Jullie confronteren ons door mee te kijken in wat die mensen meemaken. Gelijk ga ik nog even voor controle naar het ziekenhuis. Dan maak ik gebruik van alle deskundigheid en laat me graag helpen. Totdat ik de eenvoud weer terug vind en daar me krachtig in voel. Ik zie in jullie beide krachten. Genieten in de eenvoud en verder trekken op twee prachtige e bikes. Ik kijk graag mee en denk aan jongeren, die een week doorbrachten in Roemenië. Toiletten met een beetje zuur dat schoon moest maken, water uit de rots en wij allemaal aan de diarree. Toch werd het onvergetelijk, ik wens jullie veel herinneringen toe om later nog eens aan terug te denken. Blijf gezond en nog vele indrukwekkende kilometers toegewenst.